. AgroUA | :: Вірусний гепатит м ясоїдних
Мой сайт
Вторник, 14.05.2024, 23:47
ГлавнаяРегистрацияВход Приветствую Вас Гость | RSS

Меню сайта

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2013 » Декабрь » 27 » AgroUA | :: Вірусний гепатит м ясоїдних
11:47

AgroUA | :: Вірусний гепатит м ясоїдних





вірусний гепатит м ясоїдних


Чума м'ясоїднихЗагальна інформація

Гостре висококонтагіозне вірусне захворювання собак, тхорів, вовків, лисиць, шакалів, норок та інших м'ясоїдних, яке характеризується гарячкою, гострим запаленням слизових оболонок, пневмоніями, шкірною екзантемою та ураженням нервової системи.

Патогенез

Після проникнення і реплікації в альвеолярних макро­фагах вірус потрапляє у регіонарні лімфовузли, з лімфою заноситься до всіх паренхіматозних органів і внаслідок порушення клітин в орга­нізмі виникають запальні процеси й ураження органів і тканин.

Симптоми

Інкубаційний період триває від двох діб до трьох тижнів. Поява гарячки пов'язана з віремічною фазою, яка клінічно перебігає непомітно або проявляється нездужанням, відсутністю апе­титу, блюванням, проносом. Після інфікування органів та їх пошкод­ження спостерігається другий етап підвищення температури тіла. При цьому виникають пригніченість, гнійний кон'юнктивіт, тонзиліт, фа­рингіт, гнійні виділення з носа. Залежно від тропізму штаму вірусу, яким інфікована тварина, можуть уражуватися різні тканини й органи, що зумовлює прояв різних клінічних форм хвороби: кишкової (блю­вання, пронос, зневоднення організму), респіраторної (гнійні виділення з носа, бронхіт, пневмонія), шкірної (посилення злущення епідермісу, гіперкератоз подушечок пальців), кон'юнктивальної (світлобоязнь, виразки на очах) і нервової (тік, атаксія, манежні рухи, епілептичні напади).

Патологічні зміни

Трупи собак, як правило, виснажені. На слизовій оболонці ротової порожнини, шлунка, дванадцятипалої кишки виявляють виразки та ерозії. Слизова оболонка верхніх дихаль­них шляхів гіперемійована. Печінка наповнена кров'ю, м'язи серця рихлі, судини головного й спинного мозку наповнені кров'ю, селе­зінка без змін.

Діагноз

Діагноз ставлять з урахуванням епізоотологічних, клінічних і патолого-анатомічних даних, проте вирішальне значення мають лабора­торні дослідження. Для індикації вірусу в патологічному матеріалі використовують ПЛР, РІФ, РНГА. З метою ретроспективної діагнос­тики застосовують РН, РЗК, РДП, РЗГА, ІФА. Чуму м'ясоїдних диференціюють від сказу, бабезіозу, хвороби Ауєскі, парвовірусного ентериту, аденовірозу, лептоспірозу, вірусно­го гепатиту.

Лікування

Призначають етіотропні, патогенетичні та симптома­тичні засоби. Для інгібування вірусу використовують гіперімунні сироватки, гамма-глобуліни, сироватки тварин-реконвалесцентів, а також інтерферони й інтерфероногени (каніверекс, міксоферон, реоферон та ін.). На ранніх етапах хвороби необхідні імуностимулятори (достим, Т-активін, тимоген, тимолін). З патогенетичних засобів рекомендуються препарати, що містять кальцій, вітаміни груп С і В, а також антибіотики широкого спектру дії (циклоспорини, фторхінолони). При дегідратації організму внут­рішньовенно вводять розчини, які містять іони кальцію, калію і натрію. У разі нервової форми використовують кортикостероїди (дексаметазон, гідрокортизон), антиоксиданти (вітамін Е, сантохін), сечогінні (лазікс), седативні та протисудорожні препарати (сибазон, родедорм, фенолепсин). При лікуванні парезів і паралічів застосовують стрихнін, прозерин, акупунктуру.

Профілактика

Через 3—5 діб після інфі­кування в організмі тварин виявляють специфічні антитіла. Колостральний імунітет у щенят спостерігається лише протягом двох тижнів після відлучення. З метою специфічної профілактики викорстовують вакцини з атенуйованих штамів вірусу чуми м'ясоїдних (моновалентні або полі­валентні). Першу вакцинацію проводять у 8-тижневому віці, другу — через 2—3 тижні. Рекомендується ревакцинувати тварину — 7—8-місячному віці, а потім — раз на рік. Перед імунізацією їх дегельмінтизують. При виникненні чуми на роз­плідник накладають карантин. Хворих тварин ізолюють. Вольєри, ін­вентар після механічного очищення дезінфікують 2%-м розчином формаліну або NaOH. З метою профілактики запобігають потраплян­ню в розплідник собак із неблагополучних пунктів; усіх собак, що надходять, карантинують протягом 30 діб.

Збудник хвороби

Збудник чуми м'ясоїдних — РНК-вмісний вірус, що належить до роду морбілівірусів, на поверхні якого знаходяться два білки-антигени — Н та F. Віріони мають різноманітну форму — від сферичної до ниткоподібної, діаметром від 100 до 700 мк. Вірус добре адаптується і культивується на курячих ембріонах, первинних культуpax клітин нирок собаки, тхора, перещеплюваних культурах клітин нирок африканської зеленої мавпи, антилопи, сибірського гірського козла, тестикул поросят. У висушеному стані вірус не втрачає активності 3—4 міс. Під дією 1%-го розчину формаліну гине через 3 год, а 2%-й розчин NaOH знешкоджує його за 1 год. Вірус швидко інактивується хлороформом та ефіром.

Епізоотологія

Тварини можуть заражатися трансплацентарним, аерогенним, аліментарним і статевим шляхами. Заражаються собаки будь-якого віку, але найсприйнятливіші щенята — 3—6 місячного віку. Найчутливіші до вірусу чуми м'ясоїдні африканські тхори та тхорофретки. Серед собак найсприйнятливіші представники таких по­рід, як німецька вівчарка, добермани, колі, ердельтер'єри. Вірусо-носійство у собак, що перехворіли, може тривати 2-3 міс.

Групи тварин, що вражаються:
Кролівництво та хутрове звірівництво
лисиця
норка
Дрібні домашні тварини
Собаки



Источник: agroua.net
Просмотров: 381 | Добавил: citain | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа

Поиск

Календарь
«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz